Reguli

Sudoku se joacă într-o grilă care este alcătuită din 9 x 9 căsuțe separate în 9 rânduri (poziționate orizontal) și 9 coloane (poziționate vertical) grupate în pătrate cu dimensiuni 3 x 3.

Fiecare rând, coloană și pătrat (9 căsuțe fiecare) trebuie să fie completat cu numerele de la 9 până la 9 fără a se repeta niciunul dintre numerele în rând, coloană sau pătrat.

 

La începutul jocului în unele dintre căsuțele ale grilei sunt prezente unele dintre numerele. Scopul este de a se completa toate pătratele goale cu cifrele de la 1 la 9. Cu cât mai mult sunt numerele din grila sudoku atunci când începeți jocul, cu atât mai ușor este puzzle-ul sudoku. Puzzle-urile Sudoku mai dificile au numai câteva numere completate la început, iar cele mai dificile dispun numai de 17 numere.

Este numai o regulă – Fiecare rând, fiecare coloană și fiecare dintre micile pătrate cu mărime de 3 x3 după terminarea completării trebuie să conțină toate cifrele de la 1 la 9. În plus, fiecare dintre cifrele poate exista numai o dată într-un anumit rând, coloană sau pătrat.

 

În cadrul unui rând, coloană sau pătrat din grilă fiecare număr trebuie să existe numai o singură dată.


✓Corect

✗Incorect

În internet puteți găsi și citi multe informații cu privire la tehnicile rezolvării jocului sudoku. Aici nu vom cuprinde toate tehnicile pentru rezolvarea grilelor sudoku, iar vă vom acorda numai o direcție inițială. De-a lungul procesului rezolvării fiecare își poate determina tehnicile preferate pentru rezolvarea grilei, iar oricine care dorește poate citi și tehnicile explicate de noi în secțiunea noastră cu articole.

Nu repetați niciunul dintre numerele

După cum vedeți în pătratul din stânga sus (înconjurat cu albastru) sunt deja completate 7 din 9 căsuțe. Singurele numele care lipsesc în acest pătrat sunt 5 și 6. Observând care sunt numerele care lipsesc în pătratul, rândul sau coloană respectivă, putem utiliza procesul de eliminare și deducere pentru a afla care numere trebuie puse în căsuțele goale.

De exemplu, în pătratul din stânga sus, știm că trebuie să se adauge 5 și 6 pentru a completa pătratul, dar nu putem spune care dintre numerele unde trebuie să fie după ce verificăm rândurile și coloanele învecinate. Aceasta înseamnă că trebuie să ignorăm pătratul din stânga sus și să încercăm să completăm o altă parte din grilă.

 

Nu încercați să ghiciți

Sudoku este un joc bazat pe logică, deci nu trebuie să încercați să ghiciți. Dacă nu știți care dintre numerele să puneți într-o anumită căsuță, continuați să verificați celelalte părți din grilă, până când nu vedeți posibilitatea să puneți cifra. Nu încercați să vă grăbiți – Sudoku se bazează pe răbdare, inspirație și cunoașterea modelelor, ci nu pe noroc și ghicire.

Utilizați procesul de eliminare

Ce înseamnă să utilizați ”procesul de eliminare” atunci când jucați Sudoku? Iată un exemplu. În grila Sudoku (indicată jos), în coloana verticală din stânga (înconjurată cu albastru) lipsesc numai câteva numere: 1,5 și 6.

Unul dintre modurile de a afla care număr în care coloană trebuie pus este utilizarea ”procesului de eliminare”, verificând care dintre celelalte numere sunt deja incluse în fiecare pătrat – deoarece nu poate exista numere dublate în fiecare pătrat, rând sau coloană.

În cazul acesta putem observa repede faptul că numărul 1 se află în pătratul din stânga sus și în pătratul din mijloc sus (numerele înconjurate cu roșu). Aceasta înseamnă că este numai un loc unde putem pune 1 – în pătratul indicat cu verde. Astfel funcționează procesul de eliminare în jocul Sudoku – observați care dintre căsuțele sunt libere, care numere lipsesc și după aceea prin deducere, bazată pe pozițiile numerelor din grilă, găsiți care dintre numerele unde trebuie puse.

Regulile pentru Sudoku în general nu sunt grele, dar jocul are numeroase variante cu milioane de combinații diferite și o mare varietate de niveluri de dificultate. Toate acestea însă se bazează pe principiile simple, utilizând numerele de la 1 la 9, completându-se căsuțele goale prin gândire logică, numerele nu putând fi dublate în pătrat, rând sau coloană.